Toitlustaja OÜ ReMa Köök

Tervislikust toitumisest...

Tervisekaitse inspektsioon on välja töötanud määrus, selleks et kaitsta ja edendada laste tervist. Koolisööklates peab olema toidu valik mitmekesine, tasakaalustatud ja vajadustele vastav. Selle määruse täitmine on koolisööklatele kohustuslik ja OÜ ReMa Köök on püüdnud ka sellest kinni pidada.

Mõned punktid määrusest:

- Koolilõuna peab katma 30-35 % lapse ööpäevasest toiduvajadusest ja keskmine soovituslik energia 1 Põhikoolile (7-9 a) oleks 560-660 kcal.

 - Iga päev peab lastele pakutama värsket köögivilja või puuvilja ehk nendest valmistatud toitu.  

- Kalast valmistatud toitu 1*nädalas

- Liha või linnuliha toitu 2*nädalas

- Viinereid, keeduvorste, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui 1* kuus

- Leib peab olema kasutusel iga päev ja teraviljatoite peaks pakkuma vähemalt 2*nädalas

- Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavaid tooteid vältida

- Majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui 3 * kuus

- Nii söögi kõrvale kui ka puhvetis ei pakuta karastusjooke, kartulikrõpse, hamburgerit ega maiustusi mis sisaldavad toiduvärve E100-E200

- Samuti ei ole soovitatav ka oakohvi

Miks on nii tähtsad puu-ja köögiviljad?

Nad sisaldavad kiudaineid, mineraale, vitamiine ja fütotoitaineid. Need kõik on vajalikud kasvavale organismile. Soovitatav on iga päev süüa viit erinevat värvi puu ja köögivilja, et saada erinevaid kasulikke aineid

Miks kala?

Kala sisaldab D vitamiini ja selliseid rasvhappeid mida organism vajab, aga mujalt me neid ei saa.

Miks leiba ja teraviljatooteid?

Need sisaldavad palju kiudaineid, mineraale ja vitamiine.Kiudained soodustavad seedimist ja aitavad alandada kolesterooli.

Miks mitte viinerid, keeduvorsti, sardelli?

Need sisaldavad suures koguses soola, värvaineid ja säilitusaineid.

Miks mitte karastusjooke, krõpsu, maiustusi?

Karastusjoogid sisaldavad suhkrut suures koguses ja värvaineid, kartulikrõpsud soola ja rasva, värvilised kommid sisaldavad toiduvärve ja suhkrut. Organism vajab suhkrut ja soola palju väiksemas koguses.

Juhin tähelepanu !!!!-paljud haigused saavad alguse juba lapsepõlves valest toitumisest. Sellised haigused nagu arteroskleroos, kõrgvererõhutõbi, ülekaalulisus, osteroroos, diabeet jne. Et neid vältida on väga tähtis et juba lapseeas kujuneksid välja õiged toitumisharjumused.

VALGA PÕHIKOOLI TOITLUSTAJATENA OLEME PÜÜDNUD JÄRGIDA TERVISLIKU TOITUMISE PÕHIMÕTTEID JA MEIE EESMÄRK ON AIDATA KAASA LASTE ÕIGETE TOITUMISHARJUMUSTE VÄLJA KUJUNEMISELE KOOLIS. SELLES TÖÖS ON KA LASTEVANEMATEL VÄGA OLULINE ROLL !!!

 

TERVISLIKKU TOITUMIST !!!                                                           

OÜ ReMa Köök

 

Endast...

Oleme osalenud kolmel viimasel aastal „Parim Koolisöökla” konkursil.

2010.a. tuli meie noortele kokkadele Merli Varesele ja Mari Kunderile eriauhind parima eelvooru töö eest

( tervislik ja tasakaalustatud menüü)

2011.a. sai meie kooli kokkade valmistatud lõhe-köögiviljaroog parimaks innovaatiliseks roaks.

2012.a.- parim kala-köögiviljasupp.

 

OÜ ReMa Köögi noored kokad jäid silma ka proua Evelin Ilvesele, kes külastas meid 2012.a. novembris. Presidendiproua maitses koolitoitu ja tundis huvi meie tegemiste üle tervisliku koolitoidu edendamise osas. See oli suur sündmus kogu kooliperele.

Viimastel aastatel oleme võimaluste piires püüdnud koolitoidu valmistamisel kasutada ka mahetoorainet. 2012.a. detsembris osalesid noored kokad ka konkursil " Parim mahetoit koolis", kus võitsid peaauhinna.

2013.a. viisime Valga Linnavalitsuse toetusel sisse hommikupudru pakkumise koolides.

 

Veel mahetoidust...     

Ökoloogiline ehk mahetoit võidab tarbijate hulgas järjest suuremat poolehoidu, sest mahetoit on tervislik, maitsev ja keskkonnasõbralik.

Järjest enam jõuab see ka koolide ja lasteaedade menüüsse.

Mitmes euroopa riigis on riiklikult sisseviidud nõuded mahetoidu kasutamiseks lasteasustustes.

Ka Eesti lasteasutused on hakanud mahetoidu peale mõtlema, sealhulgas meie.

Eesti Maaülikooli Mahekeskus korraldas üle eesti koolitusi ja märtsis oli selline koolitus Valga Põhikoolis.

Aprillis toimus Tallinnas seminar "Mahetoidu kasutamiste kogemused lasteasustustes"

Lektorid olid Rootsist ja Belgiast. Eestist oli oma kogemusi kutsutud jagama OÜ ReMa Köögi juhataja Reet Kunder ja Johannese koolist Rosmal Tiina Länkur.

Huvitav oli Rootsi kogemus, seal on mahetoidu sisseviimisega tegeletud juba 10 a. 2010.a. on kasutusel:

Puhta Läänemere Menüü

  • Maitsev ja tervislik toit
  • Rohkem mahetoitu
  • Rohkem kohalikku toitu
  • Hooajaline toit
  • Vähem liha, rohkem köögivilju ja täisteratooteid
  • Toidujäätmete vähendamine

Lektor tõi välja, et kuna Rootsi laste hulgas on kasvanud ülekaalulisus, samuti on hambad korrast ära, siis nende koolitoidust on välja jäetud magustoidud ja puhvetitest kommide müük.

1 kord nädalas on menüüs ilma lihata toit ja nende koolipiim on ka märksa lahjem.

Saime meiegi sellelt seminarilt häid mõtteid ja ideid, mida tahame ellu viia edaspidi, et koolitoit võiks olla meie lastelegi tervislik ja parandada laste toitumisharjumusi.

 

Õpiabi toiduraha tasumine ülekandega või sularahas Vabaduse tn sööklasse.

OÜ ReMa Köök arveldusarve number 10220041090014 SEB Ühispank  

         

NB !!! Tekkivate küsimuste korral pöörduda juhataja poole

söökla juhataja: Reet Kästik

 telefon : 56642959

 meil: toitlustusvalgapk.edu.ee