Tervislikust toitumisest õpilase Natalija Golubenko silme läbi

16:20 04. mai 2015
Vaatamisi:

9.b klassi keemia kodutöö raames kirjutasid õpilased lühiesseesid tervislikust toitumisest. Alljärgnevalt saate tutvuda ühe lihtsa, kuid kõnetava jutuga tervislikust toitumisest.

Tervislik toitumine

Igapäevaseks tegutsemiseks vajab inimene energiat. Energiat saame toidus sisalduvatest rasvadest ja süsivesikutest. Organism toodab energiat vastavalt vajadusele. Kõige rohkem energiat saadakse süsivesikutest, mittevajalikud süsivesikud muutuvad kergesti rasvaks, mis koguneb nahaalustesse kihtidesse ja suure koguse korral võib tekitada inimesel ülekaalulisust.

Järelikult süsivesikute ja rasvarikka toidu rohke tarbimine võib viia ülekaalulisuseni. Tänapäeval on moes kiirtoidu tarbimine. Nii mugav ju peale tööd astuda Hesburgerisse ja tellida endale üks maitsev, kuid rasvane, juustuburger, eks? Mõni vastab: „Mis see üks väike burger ikka teeb?“. Aga ühes juustuburgeris sisaldub 368 kcal. Kindlasti burgeri kõrvale tuleb veel midagi, nt. Coca-Cola (113 kcal), friikartulid (220 kcal). Ja saigi koduteel söödud umbes 600 kcal! Kodus ootavad telekas ja arvuti, mille taga veedetakse tihti terve päev, et virtuaalsesse maailma mittetäielikult ära uppuda võetakse kõrvale midagi näksida, nt. pähkli-rosina segu (498kcal), krõpsud (530 kcal) jne. Sellisel viisil, vähe liikudes ja rohkelt süües, süüakse sisse tohutul hulgal rasvu ja süsivesikuid, mis lõpuks kogunevad nahaalustesse rasvakihtidesse.

Ülekaaluliste inimeste arv suureneb maailmas pidevalt ning 1997. aastal oli Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) sunnitud kuulutama rasvumise globaalseks epideemiaks. Seepärast peaks iga inimene enda toidugraafiku üle vaatama ning muutma seda tervislikumaks.

Natalija Golubenko, 9.b