Tasub teada

Põhikooli kokad jälle finaalis

17:23 25. oktoober 2012
Vaatamisi: 824

Täna, 25. oktoobril, valiti Tallinnas taas Eesti parim koolisöökla, anti teada tervise arengu instituudist. Võitis Tabasalu ühisgümnaasium, mida esindasid Liidia Maikina ja Merle Indermitte. Kuue finalisti seas oli kolmandat aastat järjest ka Valga põhikool.

Koolikokad pidid kahe tunni ja 20 minuti jooksul valmistama žüriile hindamiseks kolm rooga: prae ja magustoidu koolis kasutusel olevast igapäevamenüüst ja uudse roana kala-köögiviljasupi. Selle toorained pidid jääma koolile sobivasse hinnaklassi ja reaalsesse valikusse.

Võidu tõid Tabasalu ühisgümnaasiumi esindusele heigifileest valmistatud kalasupp, hakkliharull köögiviljatäidisega koos kartuli-kõrvitsapudruga ning kihline mannapuder mahlakisselliga.

Toiduasjatundjatest koosnev žürii võttis hindamisel arvesse toidu maitset ja välimust, serveerimist, toiteväärtust, toitainelist koostist ja omavahelist sobivust, samuti valmistamise protsessi: kokkade professionaalsust ja hügieeninõuete täitmist. Kala-köögiviljasupi juures jälgiti lisaks ka roa uudsust, võimalikku populaarsust õpilaste seas ja roa reaalse valmistamise võimalust koolisöökla tingimustes

Konkursile registreerus sel aastal 13 koolisööklat. Žürii hindas eelvoorus söökla menüü mitmekesisust, erinevate toidugruppide kasutamist ja sobivust lastele. Samuti roogade tehnoloogilisi kaarte ja menüü toiteväärtust. Piltidelt hinnati söökla üldmuljet ja hügieeni.

«Finaali said kuus kõige enam punkte kogunud kooli, kes alustavad võistlust võrdselt positsioonilt,» lisas konkurssi korraldava tervise arengu instituudi projektijuht Reelika Viitamees.

Žürii esimehe, restorani C´est La Vie peakoka Vello Kivibergi sõnul oli võistlus tänavu tasavägisem kui kunagi varem ning iga osaleja vääris mingit eripreemiat. Žürii hinnangul valmistas finaali parima kalasupi Valga põhikool, parima prae Tabasalu ühisgümnaasium ning parim magustoit oli žüriiliikmete arvates Põlva keskkoolil.

"Eriauhind meie poolt läheb Häädemeeste koolile, kelle road olid kõige koolisõbralikumad ja paremini teostatavad koolimenüüs,“ lisas Kiviberg.

Instituut valis parimat koolisööklat seitsmendat korda. Konkursi eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu koolitoidule ning selle valmistajatele ning tunnustada parimaid. Mullusest väga tasavägisest konkursist väljus võitjana Vääna mõisakool Harjumaalt, mida esindasid Jaanika Rist ja Katrin Noodapera.

Valga põhikooli söökla on ka kahel eelmisel aastal saanud võistlusel eripreemia.