Tasub teada

Väärika ajalooga koolihoone muudeti energiasäästlikumaks

09:24 26. august 2013
Vaatamisi: 814

Vabaduse 13 koolimaja ehitustööd on nüüd lõppenud ja kõik renoveerimistööd sajandivanuses koolimajas viidi läbi vastavalt muinsuskaitse eritingimustele, säilitades kõik ehitise juugendarhitektuurile omased tunnused ja eripära.

Remonttööde peamiseks eesmärgiks oli energiakulude vähendamine, tööde käigus restaureeriti hoone fassaad, soojustati maja vundament, paigaldati hüdroisolatsioon ja drenaaž ning vahetati välja maja katus ja vihmaveetorustik. Lisaks sai maja uued soojapidavad aknad ja välisuksed, soojustati ja tehti korda hoone pööning, ehitati uus soojasõlm ja renoveeriti küttesüsteemi.

„Renoveerimistööd läksid maksma natuke üle poole miljoni euro ja tööd tehti riigi saastekvoodi müügist saadud rahaga. Kallimad ja keerulisemad tööd võib jagada kolmeks: katus, fassaad ja aknad," ütles linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre, ning lisas, et mälestiste nimistusse kuuluvas hoones sujusid renoveerimistööd ilma suuremate tõrgeteta ja lõpetati ligi kuu aega planeeritust varem.

Valga Vabaduse tänava koolihoones alustati 1908. aastal õppetööd C. R. Jakobsoni õetütre Marta Pärna juhtimisel, kes oli Eestis esimene eestlasest naiskoolijuht. Tema sünnist möödub tänavu 1. detsembril 145 aastat.