Tasub teada

Aprillis tähistatakse Tervise Arengu Instituudi eestvedamisel Eestis esimest korda südamekuud.

10:17 04. aprill 2016
Vaatamisi: 1678
Autor: Tervise Arengu Instituut

Aprillis tähistatakse Tervise Arengu Instituudi eestvedamisel Eestis esimest korda südamekuud. Terve aprill on kaetud erinevate üritustega, mille eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu südametervisele ning terviseprobleemide ennetamisele läbi liikumise.

Südamekuu on välja kasvanud südamenädala traditsioonist, mida on peetud juba 23 korda.

Südamekuu läbivaks teemaks on liikumine ning iga nädal keskendub omakorda konkreetsemale teemale: liikumine ja vererõhk, liikumine ja kehakaal, liikumine ja kolesterool ning liikumine ja südamehaigused.

Südamenädalate algataja, kardioloog Margus Viigimaa sõnul on liikumine kõige lihtsam ning kõigile kättesaadav vahend, et enda eest hoolitseda ja terviseprobleeme ennetada. „Näiteks on liikumine ravimivaba võimalus vererõhu langetamiseks. Vererõhu langetamiseks piisab minimaalselt 30 minutist kiirest kõnnist päevas," märkis Viigimaa. „Teise näitena tooksin fakti, et regulaarse liikumisega on võimalik langetada nn „halva" kolesterooli taset 10-15 protsenti ja tõsta „hea" kolesterooli taset 20 protsenti." Kardioloog rõhutas, et liikumine ei tähenda ilmtingimata spordiklubiga liitumist, vaid käimist, kepikõndi, jooksmist, jalgrattasõitu jms, mida on kõigil võimalik harrastada.

Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis esmane suremuse ning ülekaalukalt peamine haiglaravi põhjus nii meestel kui naistel. Üle poole kõikidest surmadest – 2014. aastal 8258 surma – oli põhjustatud vereringeelundite haigustest ning haiglaravi viibis samal aastal vereringeelundite haiguse tõttu 41 684 inimest.

Südamekuul korraldatakse igas maakonnas erinevaid liikumisüritusi ning need lisatakse kõik Terviseinfo portaali sündmuste kalendrisse. Praegu on teada üle 350 avaliku ürituse toimumine ning neid lisandub iga päev.

Lisaks on Facebookis avatud üritus „Aprillis liigun poole rohkem", kuhu samuti koondub info erinevatest ettevõtmistest ning materjale südametervise hoidmise kohta.

Südamekuuga on liitunud ka tervist edendavate töökohtade võrgustikku kuuluvad ettevõtted, samuti lasteiad ja koolid ning neis tehtavad tegevused jõuavad samuti südamekuu kalendrisse. Samuti lööb kaasa Südameapteekide kett, kes korraldab oma apteekides terve kuu jooksul tervisenäitajate mõõtmisi.

Lisainfo: prof Margus Viigimaa, tel 511 0070, margus.viigimaa@regionaalhaigla.ee; Maris Jakobson, Tervise Arengu Instituudi avalike suhete juht, tel 659 3906, 5302 2737, maris.jakobson@tai.ee