Tasub teada

Legendaarse koolijuhi nimeline õpilaskonverents toimub Valgas

13:28 12. mai 2016
Vaatamisi: 2450
Autor: Valga Linnavalitsus

Valgale on 2016. aasta oluliste tähtpäevade aasta. Linna esmamainimisest möödub 730 aastat ja lähipäevadel tähistatakse Hans Eineri 160. sünniaastapäeva. Hans Einer on tuntud kui esimese eestikeelse kooli juhataja, pedagoog, eesti keele õpikute autor, eestluse eestkõneleja ning aktiivne kultuuri- ja ühiskonnategelane.

Tuntud koolimehe auks ja mälestuseks korraldab Valga linn koostöös Valga Põhikooliga 17. mail, täpselt kuu aega enne suurmehe tegelikku sünniaega, õpilaskonverentsi Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses. Esmaesitlusele tuleb Hans Eineri elulooraamat ja Valgas tegutsenud koolimehele laiemaks tutvustuseks loodud Vikipeedia leheküljed. Paljukeelsest võrguentsüklopeediast leiab nüüd informatsiooni Hans Eineri kohta eesti, saksa,  inglise ja vene keeles.

Sündmus on planeeritud kella 11-16ni, konverentsi avab linnapea Kalev Härk. Päeva jooksul esinevad Valga linna ja maakonna koolide õpilased huvitavate uurimustööde ja referaatidega. Ajaloolane Esta Mets annab ülevaate Hans Eineri värvikast eluloost. Konverentsi üllatajaks on üle-eesti tuntud õpilasfirma.

Konverentsiga soovib Valga linnavalitsus panna aluse Hans Eineri nimelise õpilaskonverentsi traditsioonile meie maakonnas.

„Möödunud aastal märtsis tähistas Valga linn Hans Eineri loodud eestikeelse kooli 135. aastapäeva samuti konverentsiga," ütles Valga Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Anneli Rants, lisades et konverentsil andis linnapea Kalev Härk Valga põhikoolile üle Lubatähe, mille kohaselt volitati õppeasutust jätkama 1880. aastal Valgas asutatud esimese eestikeelse kooli - Hans Eineri kooli alustatut. Loodame, et juba lähiajal hakkab põhikool kandma suurmehe H.Eineri nime.

Läbi mitmete H.Einerile pühendatud ettevõtmiste: elulooraamatu väljaandmise, võrgulehekülgede loomise ja konverentside ning näituste kõnetab suurmehe nimi ja teod nüüdsest rohkem kogukonda, sealhulgas ka õpilasi.