Uudised 2020/2021

Valga Põhikool pärjati aktiivsusvõistlusel WeMuuv Eesti Aktiivseima Kooli tiitliga
 

15:16 07. aprill 2021
Vaatamisi:

8.-31. märtsil toimus üle-eestiline koolidevaheline kehalise aktiivsuse mõõduvõtt, kus liikumisrakenduse YuMuuv abil selgusid edukamad liikujad. Meie koolist osales aktiivselt kokku 15 inimest, kelle ülesanne oli iga päev koguda samme, intensiivsusminuteid ning kulutada kaloreid. Võistluse tulemusi mõõdeti läbi YuMuuv äpi, mis võtab aktiivsusandmed kokku ning paneb need võrreldavuse vormi. YuMuuv on teaduspõhine kehalise aktiivsuse edendamise platvorm kogukondadele, kes soovivad tõsta terviseteadlikkust.

YuMuuvi aktiivsusindeksi arvutamiseks arvestati tehtud samme, mõõdukalt kõrge pulsiga kogutud intensiivsusminutid ja põletatud kilokalorid. Lisaks võeti arvesse inimese individuaalset eripära (vanus, sugu, pikkus, kaal).

Ülesanne utsitas tavapärasest rohkem liikuma ning jälgima ka seda, et liikumine oleks pisut väljakutsuv ning tõstaks pulssi. Paljud katsetasid uusi treeninguid ja uusi marsruute, päevale lisandusid õhtuste kõndide asemele nn hommikuringid. Kui varem oli küsimus, kas täna minna kõndima või jooksma, siis nüüd tekkis küsimus: mitu korda täna kõndida ja joosta? Kindlasti muutusid ka muud harjumused, sest tööle hakati rohkem käima jalgsi, poes käies pargiti auto parkla kõige kaugemasse nurka ning muidugi võeti kõnniringidele kaasa ka pereliikmeid või loomi. Üheks lemmikmarsruudiks kujunes Valga-Paju-Valga tiir ning õpetaja Monika ei pidanud ka paljuks oma tütre Meribelliga näiteks 25 km pikkune Valga-Tambre-Kaagjärve-Valga ring läbida. 

Lisaks tehti tulemuse saavutamiseks koostööd – anti üksteisele liikumissoovitusi, liiguti võimaluste piires koos ning motiveeriti ja toetati üksteist. Igal hommikul ärgitasime üksteist liikuma ning õhtuti jagasime päevasaavutusi ning arutasime tulemuste üle. Kõik see suurendas ka meie ühtekuuluvustunnet ning tekitas mõnusa meeskonnavaimu.

Põhitiimi kuulusid Tiiu Püss, Asta Tammeorg, Tiivi Rüütel, Birgit Punt, Riina Rääk, Maria Sikk, Viivika Sinisalu, Urlika Koop, Merle Uibo, Airi Laine, Monika Kaur ning õpilased Annabel Rüütel, Alice Rüütel, Grete Laine ja Meribell Nael.

Võistluse individuaalses arvestuses saavutas meie õppejuht Tiiu Püss II koha, kes suutis 24 päeva jooksul liikuda 562 km, kõndida 818 979 sammu, koguda 4406 intensiivsusminutit ning kulutada 73 000 kalorit. Tiiu kinnitas, et võistluse alguses oleks tundunud selline tulemus ulmeline, aga nüüd on see saavutatud ja nagu näha, siis täiesti tehtav. Valga Põhikooli kolm kõige aktiivsemat liikujat olid Tiiu Püss, Asta Tammeorg ja Tiivi Rüütel. 

Valga Põhikoolist oli algselt osalejaid ja huvilisi rohkem, kuid tehnilistel põhjustel pidid osad aktivistid loobuma ning kuna liikumistuhin juba sees, siis tegid nad hoopis omavahel liikumisväljakutse.

Kõik osalejad said hea motivatsioonisüsti ning jätkavad liikumist. Küll on märtsikuu päevanormid pisut langenud, aga pärast sellist väljakutset tundub klassikaline soovitus - 10 000 sammu päevas- liiga vähe ning päeva miinimumnormiks on kujunemas vähemalt 20 000 sammu. Muidugi tuleb järgida ka enesetunnet ja ei tasu üle pingutada.

Lisaks aktiivseima kooli tiitlile said osalejad vaheauhindadena kaks kasti LaMuu jäätist ning peaauhinnana Paide Teatri audiorännaku “Labürint” ja Telia meenekotid.

 

Maria Sikk

Arendus- ja noorsootööjuht