Uudised 2020/2021

Valgamaa noorte ettevõtluskonkursi "Nupp nokib" 2021 võitja on MF NOBE

13:47 09. aprill 2021
Vaatamisi:

9. aprilli hommikul toimus veebi vahendusel Valgamaa ettevõtluskonkursi "Nupp nokib" finaalvõistlus, kus põhikooli kategoorias saavutas I koha meie kooli minifirma NOBE. Firma tegeleb taaskasutusmaterjalidest kalamehemütside tootmisega ning firmasse kuuluvad Sireli Sildnik (9.a), Helena Pihlak (9.a) ja Kadri Rätsepp (Hargla Kool), juhendaja Maria Sikk. 

Firma toote teeb eriliseks see, et täpselt samasugust teist mütsi on raske leida, sest tegemist on käsitööga ja iga müts on pisut erinev. Mütsidel on erinevad stiilid ja lõiked ning neid leidub ka taskutega ja kõrvadega. Müts on väga praktiline ja moodne kaitse erinevate ilmastikuolude eest ning boonusena saad ühe mütsi asemel kaks, sest enamus mütse on õmmeldud nii, et seda saab kahtepidi kanda. Esimesed mütsid valmisid vanadest kardinatest, kanga jääkidest ja pükstest. Peamised materjalid ongi kodused jäägid või taaskasutuspoodide rõivad ning kangad. Ka pakendi puhul on mõeldud keskonnale, sest mütsid pakendatakse paberkottidesse, mis on valmistatud vanadest ajalehtedest. 

Juhendaja Maria on öelnud, et tüdrukud loovad moodsat ilu ja turvalisust aga samas päästavad justkui vaikselt maailma, sest tekstiilitööstuse jäägid on üsna aktuaalne keskkonnaprobleem ning samamoodi tekib palju tekstiiliülejääke meie kodudes. Näiteks katkise rõiva äraviskasmise asemel saab ju selle väärtuslikele osadele anda uue elu. 

Veel plaanivad tüdrukud toodet edasi arendada ning mõelda kevadistele-suvistele lastemütsidele, matkamütsidele ja lisavad mütsile ka sääsevõrgud. Kuna neiud on varem ka firmat teinud ja sisuline kogemus on juba olemas, siis antud firma loomisel arenesid kõige rohkem just loovus disainimisel ja õmblemisoskused. Lisaks õpiti ka lasergraveerijat kasutama ning valmisid vahvad logod nahatükkidele ja nööpidele. 

Gümnaasiumite ja kutsekoolide kategoorias saavutas II koha Valga Gümnaasiumi õpilasfirma Toorikud, kuhu kuulub ka meie kooli õpilane Anabel Carmen Kütt (9.c), juhendaja Egle Kõvask. Eduka ning särava esitluse tegi ka meie kooli teine minifirma Kydsys, kooseisus Grete Laine (9.a), Emma Hansson (9.a), Kädi Rõõmus (9.c), juhendaja Marek Mekk ning tublilt osales ka Amanda Saard (9.b), kes kuulub Valgamaa Kutseõppekeskuse õpilasfirmasse Kolm Küpsist, mis pälvis eriauhinna "Wau Efekt", juhendaja Kadri Vallimäe-Pähk

 

Maria Sikk

Arendus- ja noorsootööjuht