Uudised 2020/2021

Foto: M.Sikk
Neiud veebi vahendusel võistlustules.

Eesti parim minifirma 2021 on Valga Põhikoolis tegutsev MF NOBE

15:51 06. mai 2021
Vaatamisi:

Täna, 6. mail kuulutati Eesti parima minifirma 2021 virtuaalsel galal välja auhinnalised kohad ning I koha saavutas minifirma NOBE, mida veavad eest Sireli Sildnik (9.a) ja Helena Pihlak (9.a). Minifirma loomise juures oli  õppeaasta alguses ka  Hargla Kooli õpilane Kadri Rätsepp. Minifirmat juhendab meie kooli ettevõtlusringi juhendaja Maria Sikk ning tüdrukute mentoriteks on lapsevanemad Katri Kurg ja Eve Sildnik.

Minifirma pakub safarimütse ehk loodussõbralikku, praktilist, kuid samas moodsat ning omanäolist kaitset ilmastikuolude eest. Nobedad õmblejad ei valmista täpselt samasuguseid tooteid ning isegi kui kangas on sama, siis selle paigutamine ja mustrite kokkuviimine on alati hetkelooming, mis on kordumatu.

Vabariiklikus finaalis osalemise otsus tuli pärast maakondliku konkursi võitu ning aega oli vähem kui nädal. Kuna õpilased olid distantsõppel, siis aetigi asju interneti vahendusel ning õhtuti. Kohati võis tunduda, et seda kõike on päris palju. Nii oli tee minifirma lõppvõistluse finaali üsna pingeline, sest kui firma tegemine oli tüdrukutel juba justkui käpas, siis aruannet kirjutades tuli oma tegevusele põhjalikult oma  tagasi vaadata ning seda analüüsida.

Võistlusel osalemiseks tuli esitada aruanne, milles anti ülevaade kogu firma tegevusest, sh ka head ja vead ning õppimise ja arengukohad. Selle alusel pääsesid neiud edasi üheksa finalisti hulka. Edasi toimus 3. mail veebi vahendusel firma esitluse salvestamine ning seejärel 6. mail vestlus žüriiga. Peaaegu kuu aega oli sageli  selline režiim, et kui üks aruanne, kõne, esitlus või selle esitlemine juhendajale tehtud sai, siis tuli kohe järgmisega alustada.

Kuigi tüdrukud lootsid kohta esikolmikus, tunnistas Sireli, et võit tuli siiski suure üllatusena, sest konkurendid olid tugevad. Terve võistluse aja oli närv sees ning ootamatu üllatus võttis lausa veidi sõnatuks. Helena kinnitas võiduintervjuus, et tegelikult polnudki see firma tegemine nii raske, sest varasem kogemus oli olemas, aga samas nõustusid tüdrukud, et üleüldiselt oli piirangute aeg raske müümise poolest, sest ei toimunud laatasid ja uusi kliente oli raskem leida. 

Kuna firmal on juba kogunenud lattu uusi tooteid ning tegeletakse aktiivselt tootearendusega, siis kindlasti tahavad nad jätakata tegevusega ka pärast õppeaasta lõppu. 

Huvi korral saate tutvuda MF NOBE esinemisega: https://www.youtube.com/watch?v=_6lOtm1iyJ0

Eesti parima minifirma auhinnagala: https://www.youtube.com/watch?v=dpFnBf8XI54

MF NOBE facebooki leht: https://www.facebook.com/MF-NOBE-102319845051526

 

Maria Sikk

Arendus- ja noorsootööjuht