Uudised 2021/2022

Teadlaste Öö Festival „Teadus toidab“ Valga Põhikoolis 20.-25.09.2021

12:53 27. september 2021
Vaatamisi:

20.09 hommikul kell 8.00 startis Valga Põhikoolis Teadlaste Öö Festival “Teadus toidab”, algas esimene jäätise õpituba. Õpilased arutlesid jäätise koostise, vanuse ja päritolu üle.
Loomulikult valmistasid ka jäätist, mis on ülilihtne: veidike jääkuubikuid ja soola, teadmisi keemiast ja füüsikast ning toitev jäätis valmiski silme all. Õpituba viisid läbi meie kooli hakkajad noored: Kristiina ja Katri 9.d klassist ning Marianna 7.b ja Alice 8.b klassist. Jäätist said valmistada kahel päeval kokku 188 õpilast.

22.09 esines loenguga meie kooli vilistlane, Tartu Ülikooli keskkonnatehnoloogia üliõpilane, Kaari Uibomägi. Miks me raiskame toitu? Miks ei ole mõistlik toitu lihtsalt minema visata? – arutles Kaari 6. ja 8. klasside õpilastega. Lisaks tutvustas Kaari prügisukeldumist kui väärtusliku kauba päästmist.

Loengule järgnes Goldbergi masinate meisterdamise võistlus. Kõik masinad sisaldasid festivalile teemakohaselt toitu. Veeresid õunad ja apelsin, kukkus viinamari ning voolas mannat. Tehnilise poole pealt oli algoritmilise mõtlemise arendamine (ingl. computational thinking), sest masin pidi töötama algusest lõpuni katkemata. Nii mõnigi masin inspireeris autoreid järgmisel aastal uusi võtteid kasutama. Parimaks masinaks tunnistati sel aastal masin, kus sõitsid autod, veeresid õunad, kukkusid cd-plaadid ning finaalis paukus õhupall. Meisterdajaid tunnustas auhinnaga OÜ Valga Puu. Goldbergi masina meisterdamise võistlus kuulub rahvusvahelise programmeerimise nädala Code Week 2021 raamesse. Kõik osalejad said tunnustuse panustamise eest.

23.09 hommikul alustasid 16 õpilast teistmoodi õppimist, startis Rakett 69 õpihuvilaager.
Kolm päeva tõsiselt meeskonnatöös geomeetria, mehaanika ülesnandeid lahendades möödus aeg kui imepeen liiv peopesalt. Iga laagripäeva lõpus kõlas õpilastelt ühine soov – loodame, et homme oleks sama põnevad ülesanded kui täna. Laagri viimasel päeval esitati küsimus: „Kas järgmisel aastal saame ka laagrisse?“ Loodame, et mõne aasta pärast meie teadushuvilised jõuavad teadust populariseerivasse saatesarja „Rakett69“ Festivali nädal möödus kiirelt, toitvat teadust sai tunda 379 Valga Põhikooli õpilast.

Täname festivali toetajaid: Sa teaduskeskus AHHAA, teadusstuudio Rakett69, OÜ Valga Puu, OÜ Triinu Äri.

 

Tiivi Rüütel

Loodusainete õpetaja ja festivali korraldaja Valga Põhikoolis