Uudised 2023/2024

Valga Põhikooli õpilane Maria Pibilota Murumaa pääses "Rakett 69" pardale

10:35 20. jaanuar 2015
Vaatamisi:

17.jaanuaril algas teadusvõistluse “Rakett 69” viies hooaeg, mis paneb taas proovile noorte teadushuviliste võimed. Sel hooajal on Valga Põhikooli perel eriline põhjus Rakett 69 tegemistele kaasa elada, kuna saates osaleb meie kooli 9.d klassi õpilane Maria Pibilota Murumaa.

Avasaates võistlesid noored öises AHHAA teaduskeskuses, kus neil tuli läbida viie ülesandega teaduslabürint. Sel hooajal oli saatesse pürgijaid rekordarv, kuid edasi pääses 15 parimat. Loogikat, teadmisi ja osavust testiv katse oli väljakutsuv juba selle poolest, et Maria sooritas ülesandeid öösel kell neli. Eriliseks teeb Maria osaluse veel tõsiasi, et ta on saates ainuke põhikooli õpilane, kõik teised osalejad õpivad juba keskkoolis või kõrgkoolis. Katsetel oli ka teisi põhikoolide õpilasi, kuid Maria pääses neist ainukesena edasi. 

Suurem teadushuvi tekkis Marial juba eelmisel aastal, kui Mart Noorma käis Valga Põhikoolis ESTCube tegevusest rääkimas. Maria sõnul rääkis ta nii ambitsioonikalt ja motiveerivalt, et see sisendas usku endasse. Idee saatesse minna sai aga alguse Maria ema soovitusest. „Ma küll kahtlesin veidi, kuid rääkisin ka füüsika õpetajaga, kes oli hästi toetav ja ütles, et proovi, kaotada pole midagi! Mõtlesingi, et kui saatesse ei saa, siis õpin sellest midagi muud,“ rääkis Maria positiivselt.

Rakett 69 on Eesti Televisioonis linastuv teadust populariseeriv telesaadete sari. Rakett 69 kasutab rahvusvahelist "superstaari otsimise" formaati kohandatud kujul, kus osalejad peavad võistkondlikult lahendama erinevaid nuputamisülesandeid. Võistlejate tulemusi hindab kolmeliikmeline kohtunike žürii. Igas saates langeb välja üks osaleja. Saate võitja pälvib 10 000 euro suuruse stipendiumi ja kolm iga hooaja parimat võivad valida enesele sobiva eriala ja asuda õppima Tartu Ülikoooli või Tallinna Tehnikaülikooli.