Uudised 2023/2024

Valga Põhikooli poolt esitati Valgamaa aasta õpetaja tiitlile 12 silmapaistvat kandidaati

17:42 05. oktoober 2015
Vaatamisi:
Valga Põhikooli õpetajate pere on suur ning silmapaistvaid õpetajaid on meil palju. Käesoleval aastal esitas Valga Põhikool Valga maavalitsusele tunnustamiseks lisaks Valgamaa aasta õpetaja tiitli pälvinud Virve Sinisalule veel 11 kandidaati: Urlika Koop, Kristi Lee, Ene Sõstar, Kersti Piir, Külli Kukk, Ester Kukk, Merle Uibo, Anne Rätsep, Inna Kallas, Pille Olesk, Anneli Lõoke. 

 

Klassiõpetaja Urlika Koop

Õpetaja Urlika on oma tööd ja lapsi armastav, innovaatiline, loominguline, sõbralik, abivalmis, usaldusväärne, rahumeelne ja positiivne. Urlika arvestab laste individuaalsust ja tegeleb nende võimete arendamisega. Urlika on koos õpilastega osalenud mitmetes loodusõppeprogrammides ja konkurssitel. Ta on kogunud huvitavaid ideid ja meisterdanud näidistöid tööõpetuse ja kunstiõpetuse tundide mitmekesistamiseks ning jagab neid lahkesti ka kolleegidega. Tema õpilased kasutavad tundides tahvelarvuteid internetipõhiste lisaülesannete täitmiseks ning osalemiseks ülevabariigilisel matemaatikavõistlusel Matetalgud.

Ta on tihti ürituste eestvedaja ja algataja. Tänu headele suhetele lapsevanematega, remonditi koostöö tulemusena klassiruum Vabaduse tänava koolihoones. Lisaks on Urlika aktiivne linna kogukonna liige: ta on valmistanud õppevahendeid lasteaiale Walkon ning aidanud korraldada K-Rauta ja Bauhofi kliendipäevadel lastele töötube.

Inglise keele õpetaja ja klassijuhataja Anne Rätsep

Õpetaja Anne on edumeelne, aktiivne, loov ja hea stiilitajuga klassijuhataja, kes integreerib erinevaid õppeaineid klassijuhatamisega ning peab oluliseks kombeõpetust. Nii näiteks oskavad kõik tema klassipoisid teha lipsusõlme. Lisaks klassijuhatajatööle on ta vabatahtlikult justkui sotsiaalpedagoogina aidanud oma klassi õpilastel leida lähedasi inimesi, kellelt abi saada, kui kodune toetus on jäänud väheseks. 

Olles ise palju reisinud ja laia silmaringiga, panustab ta aktiivselt õpilaste arendamisse. Ta lõimib aktiivselt klassijuhatamist ja inglise keele õpet kirjanduse, muusikaõpetuse, loodusõpetuse ja teiste ainetega. Möödunud õppeaasta kevadel osalesid tema õpilased Räpina Aianduskooli taimeprojektis "1000 sõpra". Õpetaja Anne oma projektiks oli "Tomatitaim iga aineõpetaja ja klassi õpilase aknalauale". Kokku anti elu 192 tomatitaimele. 2013/2014. õppeaastast on Anne klassil sõprusklass Riia Eesti Koolis ning Anne eestvedamisel on toimunud kohtumisi nii Valgas kui Riias.

Õpetaja Anne rikastab inglise keele õpetamist kasutades IKT vahendeid ning luues ise digiõppematerjale.

Inglise keele õpetaja ja klassijuhataja Kersti Piir

Õpetaja Kersti on innovatiivne õpetaja, kes rakendab edukalt uusi metoodilisi lähenemisi ja algatas koolis edukalt digivahendite kasutamise õppetöös. Tema initsiatiivil ja eestvedamisel on nutiseadmete õppetöös kasutamise võimalused, näited ja praktikad koondatud ja koondatakse ka edaspidi kooli koduleheküljel olevasse avalikku blogisse. Kersti eduka töö tulemusena nutivahendite katsetamisel õppetöös kutsuti kooli digimeeskond kogemusi jagama HITSA rahvusvahelisele kevadkonverentsile.

Ta osaleb aktiivselt ning aitab kaasa asjalike ja argumenteeritud ettepanekutega kooli arendustegevuses, osaleb nii koolisisestes kui ka koolivälistes projektides (eTwinning, Teater maale, välisüliõpilane kooli EMS Project, Erasmus+ projekt). Tema õpilased osalesid Räpina Aianduskooli taimeprojektis "1000 sõpra", kasvatades suhkrulehte ja melissi.

Kersti on abivalmis, töökas ja järjekindel ning ootab seda ka oma õpilastelt. Ta otsib erinevaid väljundeid õpilaste motiveerimiseks ja arendamiseks. Mitmekülgset õpetamist, õpilaste arendamist näitab edukas ainevõistlustel ja konkurssidel osalemine.

Klassiõpetaja Anneli Lõoke

Anneli on klassiõpetaja, kes on pedagoogilise talendi sündides kaasa saanud. Ta armastab oma tööd ja õpilasi. Ta on väga konkreetne, sihikindel, kohusetundlik, on huvitatud koolielu ja iseenda arendamisest. Klassiruumis märkab iga isiksust ning pühendub kõigile. Tema klass on tervik, kus tegutsetakse koos kõigi heakskiidul. Ta on õpilastele ja nende vanematele, samuti oma vilistlastele alati olemas. Tema juurde tullakse ka aastate pärast. 

Anneli kuulub KiVa (kiusamisvaba) õpetajate hulka ning ta on väärtuste õpetamisel ja edasiandmisel hea eeskuju. Lisaks ainealastele teadmistele õpetab ta õpilastele inimeseks olemist. Õpetaja on osanud lapsi panna oma tööd eesmärgistama, sellest lähtuvalt ka analüüsima. Õpetajale meeldivad ka aktiivõppemeetodid. Ta on veendunud, et kõige kindlam õppimisviis on iseõppimine. Igapäevase õppesisu huvitavamaks muutmiseks kasutab õpetaja klassisiseseid teemanädalaid. Mitmekülgset õpetamist ja õpilaste arendamist näitab edukas osalemine erinevatel ainevõistlustel ja konkurssidel.

Lisaks on Anneli abiks olnud mitmete projektide kirjutamisel (nt KIK „Koolist koiliblikani“ ja „Looduse lootuses“).

Eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning klassijuhataja Ene Sõstar

Õpetaja Ene on staažikas õpetaja, olles töötanud Valga Gümnaasiumis ja Valga Põhikoolis kokku üle 25 aasta. Ta on Valga maakonna eesti keele õpetajate ainesektsiooni ja Valga Põhikooli eesti keele ja ajaloo töörühma juht.

Teda iseloomustab järjekindlus ja suur töötahe. Olles nõudlik enda vastu, esitab ta ka õpilastele põhjendatud nõudmisi. Tema õpilased on alati saavutanud väga häid tulemusi aineolümpiaadidel ja arvukatel konkurssitel nii koolis, maakonnas kui ka vabariigis.

Ta on teinud väga tulemuslikku tööd ja tema klassides õppinud õpilased on lisaks akadeemilistele teadmistele saanud koolist kaasa ka suure pagasi tänu klassijuhataja poolt korraldatud õppekäikudele ja ekskursioonidele. Eesti keele ainesektsiooni juhina Valga maakonnas on Ene Sõstar korraldanud eesti keele õpetajatele erinevaid koolitusi ja õppekäike.

Ajaloo õpetaja ja klassijuhataja Ester Kukk

Õpetaja Ester on aktiivne klassijuhataja, kes korraldab oma klassile huvitavaid ja õpetlikke ühistegevusi. Ta abivalmis ning mõistev nii laste kui ka nende vanemate suhtes. Tema korraldatavad klassi ühised tegevused aitavad kaasa õpilaste loovuse arendamisele, kasvatavad nende iseseisvust ning tähtsustavad rolli ühiskonnas. Näiteks möödunud kevadel tuli ta oma klassiga Valga linnale appi ning üheskoos istutati linnaruumi 610 võõrasema taime. Ühised tegevused loovad lastes MEIE-tunde, laiendavad silmaringi ning toetavad nende arengut, avaldades positiivset mõju väärtushinnangute kujunemisele.

Maailmaharidusliku projekti raames andis õpetaja Ester eelmisel õppeaastal koos oma klassiga panuse, et kaks Keenia last saaksid koolis käia. Sel sügisel on noored heategijad koos õpetajaga jällegi tegutsemas.

Klassiõpetaja Inna Kallas

Inna Kallas on õpetaja, kes suudab kasvatada klassist ühe pere. Õpetajat aktsepteerivad nii lapsed kui nende vanemad. Näitena klassi ühtekuuluvustundest võib tuua ka asjaolu, et Valga Põhikooli koolivormi kandjaid on kõige rohkem just õpetaja Inna Kallase klassis.

Inna on pärimuskultuuri edendaja, kes on ka oma õpilased nakatanud rahvatantsu pisikuga. Oma tegevusega on õpetaja Inna igati eeskujuks laste väärtushinnangute ja eneseteadlikkuse kujunemisel.

Inna õpilased on olnud tublid erinevatel võistlustel ja konkurssitel. Tema poolt juhendatud õpilane pälvis rahvusvaheliselt matemaatikavõistluselt Känguru korraldajate tunnustuse 439. koha saavutamise puhul (vanuserühmas osalejaid 4996 õpilast).

Kehalise kasvatuse õpetaja Merle Uibo

Õpetaja Merle on pälvinud õpilaste lugupidamise, arvestab õpilaste individuaalsusega, tundide läbiviimisel kasutab innovaatilisi ideid. Õppeaasta ning õppeveerandi töö planeeritakse koostöös õpilastega. Hindamine toimub hindamismudeli alusel, mis annab õpilasele võimaluse oma hinde kujunemist jälgida.

Õpetaja Merle arendab end sihiteadlikult TÜ haridusuuringute ja õppekavaarenduskeskuse projektis õpikogukonna liikmena. Väga paljud Merle ettepanekud seoses kooli arendustegevusega on leidnud rakendamist. Merle on juhtinud kehalise kasvatuse töörühma Valga Põhikooli reorganiseerimisest alates. Tema juhtimisel on töörühm arendanud lõimumisprotsessi erinevate õppeainetega. Möödunud õppeaastal oli väga edukas emakeelepäeva tähistamise raames toimunud õpituba vanade sõnade moodustamiseks.

Head tulemused on Merle juhendatud õpilased saavutanud maakondlikel kergejõustiku- ning jooksuvõistlustel, samuti EKSL „Noor Lõvisüda“ kontrolltestide läbiviimisel, normi on täitnud kõik õpilased.

Klassiõpetaja Kristi Lee

Õpetaja Kristi on abivalmis, sõbralik, koostööaldis, rõõmsameelne ja tähelepanelik. Ta arvestab erinevate huvigruppide arvamuse ja tagasisidega. Teda hindavad õpilased ja kolleegid. Tema hea nõu jõuab paljudesse töövaldkondadesse. Ta osaleb mitmetes projektides ja meeskondades (põhikooli algklasside II töörühma juht, digitegemised ja KiVa).

Õpetaja Kristi Lee hindab ja arendab igati õpilaste loovust. Muusikatundide ilmestamiseks kasutab ta enda kirjutatud projekti raames hangitud erinevaid rütmipille. Samuti kirjutas ta meie koolile laulu „Õppiv arenev ja loov – see on Valga Põhikool“.

Alates 2012. a sügisest alustas õpetaja Kristi Lee koolis tantsuringiga, millest sündis 1.-3. klasside õpilastele mõeldud tantsutrupp Täheke, millega on esinetud erinevatel nii koolisisestel kui avalikel ja ka vabariiklikel üritustel.

Tema juhendatavad õpilased on saavutanud auhinnalisi kohti maakondlikel ning vabariiklikel konkurssidel ning olümpiaadidel. Eriti hinnatakse õpetaja Kristi entusiasmi ja energiat osaleda õpilastega paljudel erinevatel õppekäikudel, väljasõitudel ja üritustel.

Matemaatikõpetaja ja klassijuhataja Külli Kukk

Õpetaja Külli on pälvinud õpilaste ja lapsevanemate hulgas erilise austuse empaatiavõime ja väärikusega. Ta on oma klassi hoidev ja seda ühtseks meeskonnaks suunav klassijuhataja, kes kasvatab õpilasi elus edukalt toimetulevateks. Külli on kasvatanud oma klassi õpilasi mõistvuse, arusaamise ja üksteisest lugupidamise vaimus. Õpilased hindavad tema huumorimeelt, oskust ise nalja teha ja heast naljast aru saada.

Lisaks erialastele teadmistele on tal oma õpilastele ka palju muud pakkuda. Meelsasti viib õpetaja Külli Kukk oma õpilasi teatrietendustele, muuseumisse ning näitustele. Ta harjutab õpilasi elus toime tulema. Delegeerib õpilastele jõukohaseid ülesandeid, usaldab õpilasi, harjutab neid iseseisvalt töötama ning võetud kohustuste eest vastutama. Väga hea koostöö on tal oma klassi lapsevanematega ja vanavanematega, kes samuti võtavad innukalt osa klassi üritustest.

Maakonna matemaatika ainekomisjoni esimehena koordineerib õpetaja Külli Kukk maakonna matemaatikaõpetajate töid ja tegemisi. Tema õpilased on tulemuslikult osalenud nii maakonna, vabariiklikel kui rahvusvahelistel matemaatikavõistlustel.

 

Valgamaa aasta õpetaja Virve Sinisalu tutvustuse leiad siit:

http://www.valgapk.edu.ee/uldinfo/uudised/uudis/2015/10/05/valgamaa-aasta-opetaja-on-virve-sinisalu/.

Õpetaja Pille Olesk pälvis aga vabariikliku tunnustuse Eesti aasta põhikooliõpetaja 2015 tiitli näol. Rohkem infot siit:

http://www.valgapk.edu.ee/uldinfo/uudised/uudis/2015/10/03/eestimaa-aasta-pohikooliopetaja-on-pille-olesk/.