Uudised 2023/2024

Valga Põhikooli õpetajad Valgamaa aasta õpetaja nominentide seas

13:53 05. oktoober 2016
Vaatamisi:

Käesoleval aastal esitati Valga Põhikooli poolt maakondlikuks tunnustamiseks seitse õpetajat: Lisel Helbrodt, Eve-Rita Peet, Kristina Ploom, Siiri Põldsaar, Maria Sikk, Kairi Voode ja kooli endine õpetaja Krista Hansen. 

Bioloogiaõpetaja Lisel Helbrodt

Lisel Helbrodt on bioloogiaalaseid teadmisi õpilastele jaganud rohkem kui 20 aastat. Lisel kuulub Eesti bioloogiaõpetajate ühingusse ja juhib Valga maakonna bioloogia ainesektsiooni.  Lisel osaleb aktiivselt Valga Põhikooli Loodusainete töörühma tegevustes. Õppetöö mitmekesistamiseks on Lisel loonud hulgaliselt õppevahendeid. Omanäolisemateks innovaatilisemateks õppematerjalideks on kindlasti Liselil koos kolleegi Tiivi Rüütliga koostatud botaanika ja eluslooduse e-kursused Moodle keskkonnas.

Liseli juhendanud õpilased on näidanud väga häid tulemusi piirkondlikul bioloogia olümpiaadil.

Lisel on 2012. aasta sügisest korraldanud Valga Põhikoolis 5. – 9. klassidele mälumängu turniiri „Öökull“. Turniiri eesmärkideks on noortes avardada maailmapilti, arendada mälu, õpetada meeskonnatööd ja kohusetunnet. 2015-2016. õppeaastal tegi „Öökull“ proovilendu üle maakonna.

Vabal ajal laulab Lisel  MTÜ Enelas segaansamblis Spirea ja tegeleb aktiivselt mälumänguga Valga Turniiribridži ja mälumängu klubis, kus ta valiti möödunud hooaja parimaks mälumänguriks.

Tema rahumeelne loomus ja huvitav mõttelend on teinud temast hinnatud ja armastatud õpetaja õpilaste seas ning arvestatava ja toreda kolleegi õpetajate hulgas.

Algklassiõpetaja Eve-Rita Peet

Õpetaja Eve-Rita on suure südamega, pühendunud ja inspireeriv kolleeg. Tema tegemistest ja lastega tehtud kunstiõpetuse töödest saavad osa ja innustust teisedki. Ta on kolleegina alati sõbralik, abivalmis, usaldusväärne, rahumeelne ja positiivne. Ta arvestab teiste inimeste tunnetega, märkab ja tunnustab kolleege. Õpetaja Eve-Rita Peet on väga aktiivne algklasside töörühma liige, kelle ideed, ettepanekud ja abi rikastavad ja tõhustavad algklasside igapäevast tööd.

Õpetaja Eve-Rita on olnud abiks paljude-paljude õpilaste haridustee alustamisel. Tema klassis sooviks õppida rohkem õpilasi kui võimalik. Tal on imeline oskus kutsuda lapsi koostööle ja suunata neid oma potentsiaali ja andeid kasutama.

Ta analüüsib oma tegemisi ning küsib tihti laste tagasisidet, mis meeldis ning mida saaks teisiti või paremini teha. Eve-Rita on läbinud mentorikoolituse ja juhendanud mitmeid praktikante.

Ta on innovaatiline ja käib ajaga kaasas. Töötades digitahvliga kasutab ja koostab ta ka ise ainetunde ilmestavaid digitehnoloogilisi materjale ning jagab neid meelsasti oma kolleegidega.

Klassijuhatajana tegi ta tihedat koostööd nii õpilaste, lapsevanemate kui kolleegidega. Tema klassi õpilaste tööd kaunistasid aastaringselt koolimaja esimese korruse stendi. Ta kaasas ka lapsevanemaid aktiivselt õppetöösse, kes olid regulaarselt abiks ujumistundide ja spordipäeva läbiviimisel.

Kolleegidelt kogus ta aastaringselt õpilaste töid kooli almanahhi „Pärlipüüdja“ tarvis, mille koostamise on ta võtnud oma südameasjaks. Lisaks almanahhi väljaandmisele pakub Eve-Rita õpilastele võimalust oma töid ise esitleda. Selle tarvis on ta korraldanud piduliku esitlusürituse.
 

Algklassiõpetaja Kristina Ploom

Kristina puhul on tegemist oma tööd armastava õpetaja ja toetava kolleegiga. Klassijuhatajana on ta õpilaste toetamise, mõistmise, julgustamise ja sõbralikkuse abil loonud kokku hoidva klassikollektiivi. Õpetaja Kristina äratab lastes õpihuvi ja oskab õpetatava aine neile huvitavaks teha. Õpetaja suunab ka õpilasi tundides kasutama nutiseadmeid ning ise rakendab interaktiivse tahvli võimalusi.

Kristina Ploom on aktiivne õpetaja ja klassijuhataja ning osaleb oma klassiga erinevatel kooli poolt korraldatud ja enda organiseeritud üritustel: iseseisva töö päeva läbiviimine, kadri-ja marditrallil Kadriemana osalemine, jõulupeo kava koostamine ja läbiviimine, emakeelepäeva ja Eesti Vabariigi aastapäeva aktuse korraldamine 4. klassidele.

Hindab tervislikke eluviise ja teeb selgitutööd oma õpilaste hulgas. Tervisekuu raames osales kogu klassiga erinevate tegevustes: liikumist väärtustavate jalgsi läbitud kilomeetrite kogumine, milles  saavutati  koolis 1. koht algklasside arvestuses,  kooli õpilasesinduse korraldatud teatevõistlusel osalemine - 1. koht. Aprillikuus osales aktiivselt koos klassiga projektis „Vahetunnid nutivabad ja söögitaldrik salatiga“. Ta teeb aastaid koostööd Taheva ja Hargla metskonnaga ning talvel käiakse kogu klassiga metsloomadele toitu viimas.

Kristina Ploomi juhendamisel valmisid õpilaste eriilmelised, põnevad ja korrektselt vormistatud referaadid teemal „Minu lemmikloom“. Tema õpilased esinesid ettekannetega maikuus Miniteaduspäevade konverentsil. Lemmikloomanädalal toimus õpetaja juhendamisel õppekäik loomade varjupaika ning selle elanikele annetuste ning kingituste viimine, jutukeste kirjutamine oma lemmikloomast ja joonistusvõistlus „Minu lemmikloom“. Kristina Ploom teeb koostööd lapsevanematega ja viimased löövad kaasa ka ürituste korraldamisel.

2015/2016. õppeaastal õpetas õpilastele programmi Junior Achievment raames valikainena majandusõpet.

Kristina Ploom on aastaid tantsinud õpetajate segarahvatantsurühmas  „Rukkilill“  ning pidanud tantsurühma kroonikat.

 

Muusikaõpetaja ja klassijuhataja Siiri Põldsaar

Siiri on väga energiline ja toimekas klassijuhataja ning õpetaja. Muusikaõpetaja ja koorijuhi ameti kõrval leiab ta alati aega vahetuks suhtlemiseks õpilastega. Tema õpilased on öelnud ja kirjutanud järgmist: „Ta on näinud niipalju vaeva, et meie klassi õpilastest sirguksid head ja toredad inimesed.“, „Ta aitab alati, kui on mure. Siiri püüab, et klass saaks omavahel hästi läbi ning ei oleks kiusamist.“, „Ta töötab koolis hommikust õhtuni ja teeb isegi rohkem, kui peab.“

Õpetaja Siiri on leidnud klassijuhatajana peaaegu kõikidele õpilastele rakenduse erinevates huvitegevustes. Põngerjatekoori, mudilaskooride, poistekoori Maru ja lastekoori Kiired kõrval juhendas ta veel Valga Põhikooli poistebändi Dreambänd ja muusikaliringi. Kooli Facebook´i lehele Muusikaõpetaja soovitab! lisab õpetaja põnevaid lugusid koos kaasahaaravate esitustega muusikamaailmast.

Mitmekülgsete huvide ja oskustega õpetaja Siiri ei loe oma töötunde, vaid tegutseb sihikindlalt põnevate ideede teostamise nimel. Lisaks õpilaste juhendamisele muusika- ja näitekunsti alal, leiab ta aega kirjutada erinevaid projekte rahastuse saamiseks.

Muusikalisele etendusele „Pöial-Liisi“ õmbles ringijuht ja klassijuhataja ise lahedad kostüümid, mis ei jää millegi poolest alla teatrikunstike loomingule.

Koostöös teiste Valga Põhikooli kolleegidega on valminud mitmed muusikalised etendused, mis on toetanud klassikollektiivide ühtsustunde hoidmist. Selle kõige tulemusena on tema poolt lavastatud etendusi saatnud edu nii kohalikel kui ka vabariiklikel kooliteatrite festivalidel. 01.04.2016. a Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses toimunud Valgamaa kooliteatrite festivalil saavutas õpetaja Siiri juhendamisel Valga Põhikooli muusikaliring etendusega „Pöial-Liisi“ põhikooliastmes I koha ja pääsu 22.-23.04.2016 Jõõpres toimunud vabariiklikule kooliteatrite festivalile.

Õpetajal on tavaks paar korda õppeaastas viia oma õpilasi programmi „Lapsed teatrisse“ toel vaatama põnevaid etendusi erinevates teatrites. Õpetaja Siiri väärtustab ka kohalikke sündmusi, tutvustades oma tundides Valga linnas toimuvaid kultuuri- ja spordiüritusi. MTÜ Kungla juhendajana on Siiri Põldsaar võtnud südameasjaks arendada teatritegevust Valga linnas omanäolisel moel ehk tuua igal aastal lavale vähemalt üks muusikaline etendus.

Siiri on õpilaste, kolleegide ja lapsevanematega suheldes aus ja vahetu. Ta ei karda probleeme esile tuua ega lahendada. Õpetaja Siiri jaoks on väga oluline klassi ühtsustunne. Kuigi õpetaja ise tegeleb kaunite kunstidega, on tegemist ka tulihingelise jalgpallifänni ja klubi Valga Warrior moraalse toetajaga. Ta elab oma õpilastele alati kogu hingest kaasa.

Õpetaja Siiri teeb kõik selleks, et õpilastel oleks koolis põnev ja tore. 27.11.2016. a korraldasid õpetaja Siiri Põldsaar ja tema juhendatud MTÜ Kungla noored Harry Potteri lugudest inspireerituna Valga Põhikooli 5.-6. klasside õpilastele teistsuguse koolipäeva – Sigatüüka koolipäeva.

Siiri Põldsaare loodud on Valga Põhikooli laulu sõnad ja viisi. Ükski Valga Põhikooli aktus, kontsert ega muu sündmus ei möödu õpetaja Siiri panuseta esinemisnumbritesse.

Siiri Põldsaar on Valgamaa muusikaõpetajate ainesektsiooni esimees. Ta on pikaaegne maakondlike laulupidude eestvedaja: digitaalselt laulude seadete noodistaja ja edastaja maakonna dirigentidele õppematerjalina Valgamaa laulupeo korraldamiseks. Maakondlikul tasemel väärib erilist tunnustamist Siiri Põldsaare aastatepikkune töö Valgamaa poistelaulu edendajana ja vastava konkursi peakorraldajana.

Õpetaja Siiri Põldsaar peab väga oluliseks väärtuskasvatust: „Olen püüdnud kasvatada lastes väärtusi läbi koolilaulu ja Eesti hümni õppimise, omaenda lemmiklaulude kogumiku loomise ning kooli, Valga linna, maakonna ja vabariiklike sündmuste kajastamise ja analüüsi.“

Õpetaja Siiri on esitatud 2016. a Aasta Õpetaja gala  „Eestimaa õpib ja tänab“  Aasta klassijuhataja kandidaadiks.

 

Arendus- ja noorsootööjuht Maria Sikk

Valga Põhikooli alati särava ning innuka arendus- ja noorsootööjuhi Maria Siku üheks suuremaks saavutuseks on kindlasti 2015/2016. õppeaastal tema juhendatud Valga Põhikooli minifirma Illuminati Eesti parimaks minifirmaks tunnistamine. Maria Sikk minifirma juhendajana oli noorte suurim innustaja, koolitaja, nõuandja ja motivatsiooni ülalhoidja.

Maria Siku ammusest isiklikust mõttest alguse saanud üle-eestiline loodusteadlik ja -sõbralik ning liikumisharjumusi propageeriv võistluslik mäng „Noor ellujääja“ sai ainsana Valgamaalt toetuse Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks ellu kutsutud lastele ja noortele suunatud üle-eestilisest taotlusvoorust.

Maria Sikk on Valga Põhikooli õpetajate õpikogukonna „Loovus ja ettevõtlikkus õppeprotsessis“ juht. 2016. a kevadel viis õpikogukond tema eestvedamisel koolis läbi loovuse päevad, mille raames said õpilased osa võtta teistsugustest tundidest.

Maria loovad ja lennukad ideed on koolielu mitmeti rikastanud. Seoses Valga 25. kunstikuu tähistamisega toimus Valga Põhikoolis õpetajate ja õpilaste ühisnäitus ning ühismaalimine teemal „Usk, lootus, armastus“, millest seati üles Valga Põhikooli ühisteos.

Valga Põhikooli õpilasesindus on Maria käe all saanud „uue hingamise“, olles aktiivne õpilaste arvamuste esindaja ning muutes koolielu omanäolisemaks ja elavamaks.

Maria panus kooliürituste korraldaja ja koordineerijana on olnud samuti silmapaistev. Erilist tähelepanu pälvis Valga Põhikooli laulu- ja tantsupeol Maria juhendatud 9. klasside poisterühma „Kakerdajad“ humoorikas esinemisnumber. Lisaks juhendab Maria Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuse neidude rahvatantsurühma Piiripealsed. 2016. a pärandihoidjate tunnustusüritusel tunnustati Mariat  Valgamaa Rahvakultuuri- ja Käsitöö Keskseltsi pärandihoidja sõlega noore rahvakunstniku kategoorias.

Valga Põhikooli õpilasesindus peab just Mariat aasta õpetaja tiitli vääriliseks. Õpilasesinduse president Merili Treufeldt ütles: „Mina arvan, et Maria Sikk peaks olema aasta parim õpetaja just oma heatahtlikkuse poolest. Maria on koolitöötaja, kelle poole võib julgelt astuda ükskõik mis mure või ideega. Ta on alati positiivse energiaga laetud ning oskab noortega suhelda. Maria motiveerib paljusid õpilasi ellu viima oma kujutlusi ja ideid, samas ise alati neile toeks olles. Maria on ka paljudele õpilastele suureks eeskujuks, peale tervisliku toitumise, sportimise ja ürituste korraldamise on ta ka suureks toeks Õpilasesindusele. Maria on just see inimene, kes suudab vaid paari minutiga pugeda su hinge, leida murepunkt ning motiveerida sind edasi liikuma ja unistusi täide viima!“

Maria on esitatud 2016. a Aasta Õpetaja gala  „Eestimaa õpib ja tänab“  kandidaadiks Aasta hariduse sõbra ja minifirma tegevusega seoses Aasta tegu hariduses kategoorias.

 

Algklassiõpetaja Kairi Voode

Kairi Voode on teotahteline  ja toimekas õpetaja. Ta on innovaatiline, erilise empaatiavõimega õpetaja, kelle ainetunnid ja klassivälised tegemised on üles ehitatud suurima pühendumusega. Õpetaja Kairi Voode on õpilaste ja lastevanemate hulgas pälvinud suure poolehoiu. Tema kohta võib öelda, et ta 24/7 olemas nii oma õpilaste kui ka lapsevanemate jaoks.

Õpetaja Kairi Voode osales oma klassi õpilastega väga mitmetes projektides, tulemused olid väga head, saadi mitmeid tunnustusi ja auhinnalisi kohti. Võrumaa Kutsehariduskeskuse ellukutsutud ettevõtmises "Toidumaja talvistele külalisele" saadi parima kooli tiitel ja tänukiri aktiivse osalemise eest. Vabariiklikus projektis „EI KILLERKOTILE“  saavutasid 2.d klassi õpilased oma vanuserühmas 1. koha.

Hull Teadlane kutsus kõiki Eesti koolide 1.-3. klassi õpilasi osalema teaduskonverentsil «Muld kui kuld». Õpetaja Kairi Voode osales sellel konverentsil oma klassi kahe võistkonnaga. Mõlemad Valga põhikooli võistkonnad tulid konverentsilt tagasi preemiaga ja pääsesid ka lõppvooru. Võistkonnad esinesid oma ettekannetega ka Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses H. Eineri nimelisel õpilaskonverentsil.

Õpetaja eestvedamisel osales 2.d klass ka projektis "Tere, kevad 2016", kus oli selgesti näha õpilaste suurenenud huvi looduse ja lindude vastu. Nädala parim foto õnnestus pildistada 2.d klassi õpilasel.

Õpetaja Kairi Voode on ka ise tubli projektikirjutaja. Tema kirjutatud KIKi projekt sai rahastuse (18504 eurot) ja tänu sellele on 2016/2017. õppeaastal Valga Põhikooli igal klassil võimalus käia kaks korda Eestimaa kaunimates paikades õppeekskursioonidel.

Õpetaja Kairi Voode oskab leida erinevaid võimalusi õpilaste arendamiseks ja võimete proovilepanekuks ka väljaspool klassiruumi. Näiteks Kuusakoski „Küünlaümbristejahis“ saavutati Valga maakonnas 2. koht  ja loovtöö „Küünal küll, aga kas ujub?“  saavutas 1. koha. Vabariiklikus digitaalsel matemaatikavõistlusel "Matetalgud" saavutati üldarvestuses vabariigis 9. koht. Veel osaleti Selveri tordi- ja snäkivõistlusel, EENeti joonistusvõistlusel, Tervise Arengu Instituudi konkursil „Disaini oma koolisöökla“, Okupatsioonide muuseumi korraldatud loomekonkursil „Mis teeb kodust kodu?“ ja paljudel muudel võistlustel.

Lapsevanemad esitasid oma laste klassijuhataja õpetaja Kairi Voode kandidatuuri Aasta Õpetaja gala 2016 tänuüritusele „Eestimaa õpib ja tänab“.

 

Algklassiõpetaja Krista Hansen

Krista Hansen on kohusetundlik, abivalmis, sõbralik, hea suhtlemisoskuse ja huumorimeelega. Tema järjekindlust ja põhjalikkust hindavad õpilased, kolleegid ja lapsevanemad. Ta osaleb mitmetes projektides ja meeskondades ning alati on tal varuks häid ideid ja mõtteid, mis aitavad vastu võtta parimaid otsuseid ja lahendusi. Õpetaja poolt loodud head suhted ja klassikollektiivi liitvad ühised ettevõtmised on loonud mõnusa õhkkonna klassiruumis.

Õpetaja on osalenud erinevates projektides: Tartu loodusmaja projekt “Muld“, Tallinna Botaanikaaed“, „Õpime õues- kogudes, kogedes ja kogemata“, KIK-i õppeprogramm „ Otepää Looduspark“, Pähni looduskeskus “Jäljed lumel“.

Tundide aktiiviseerimisel kasutab õpetaja erinevaid õppemeetodeid, dramatiseeringuid. Teadliku lugemishuvi äratamiseks loevad lapsed erinevaid lasteraamatuid, analüüsivad loetut ning loetu lõimitakse teiste õppeainetega.

Õpilaste erinevatest huvides lähtuvalt on õpetaja viinud õpilasi klassiruumist välja tutvustamaks erinevaid eluvaldkondi. Õpetaja Krista on oma töös lähtunud põhimõttest kergemalt raskemale, lihtsamalt keerulisemale, lähemalt kaugemale.

Eluliselt vajalikke teadmisi käis õpetaja koos õpilastega omandamas laagris "Kaitse end ja aita teist". Väärtustades tervislikke eluviise kaasas õpetaja õpilasi osalema projektis „Suitsuprii klass“.

Oma isikliku eeskujuga toetas õpetaja Riia Maxima õnnetuses hukkunud vanemate lapsi. Koos koguti raha ja tehti kingitusi kannatanute perekondadele. Läbi ühiste külaskäikude Elistvere Loomaparki ja Valga Väikeloomade varjupaika suunas õpetaja hoolima ja toetama kõiki loomi. Laste initsiatiivil koguti tammetõrusid ja tehti annetus kodututele loomadele.

Õpetajale ja tema õpilastele meeldib osaleda erinevatel loome- ja etluskonkurssidel ning nendelt on saadud ka auhinnalisi kohti. Läbi loominguliste tööde kujundab õpetaja õpilastes eneseväljendusoskust, esinemisjulgust ning loovust. Traditsiooniks on saanud õpilastega osalemine iga-aastastel jõululuuletuste lugemise konkurssidel. Kogu klassiga on osaletud loomekonkurssidel "Mis teeb kodu koduks?", “Loom, kellega kohtusin“ ja „ Minu Eestimaa“. Läbi aastate on õpetaja saatnud ajakirjale Täheke õpilaste erinevaid loometöid, mida on ajakirjas avaldatud.

Õpetaja Krista arvestab võimalusel õpilaste, lastevanemate ettepanekute ja arvamustega. Nii on sündinud klassijuhataja eestvedamisel mitmed toredad ettevõtmised. Teatri - ja kultuuri ühiskülastused on toimunud Valgas, Pärnus, Tartus ja Viljandis.

Õpetaja on koostanud õppematerjale Miksikese keskkonda ja osalenud koolisisesel metoodiliste materjalide konkursil. Samuti on jaganud kogemusi vabariiklikul seminaril  „Võõrkeeleõpetaja ja- õpetus uues õppekavas“. Õpetajana pooldab ta kujundavat hindamist, on läbinud vastava kursuse ning jaganud oma kogemusi Lõuna – Eesti Kujundava hindamise seminaril. Õpetaja on kaastööd teinud Valgamaa loodusainete kogumiku koostamisel.

 

Palju õnne nominentidele!