Uudised 2023/2024

Kodanikupäeva raames andis 23. novembril 9.a ja 9.b klasside õpilastele tundi linnapea Kalev Härk

09:50 01. detsember 2016
Vaatamisi:

Aastatel 1992-1994 oli ta Valga Gümnaasiumi infotehnoloogia õpetaja, sel ajal õpiti põhiliselt programmeerimist. Korra on ta veel õpetaja rollis olnud, nimelt õpetas 3. klassi õpilastele kirjalikku jagamist. 

Õpilase küsimusele, miks seda vaja on, andis linnapea vastuse, et alati on hea teada, mitu jäätist oma taskuraha eest on võimalik osta. Saab ju mobiili kalkulaatoril arvutusi teha, aga peastarvutus läheb kiiremini. Linnapeana tuleb Kalev Härgil teha kiireid otsuseid, näiteks, kas on võimalik mingi valdkonna töötajate palgatõus. Kalev Härk pani õpilastele südamele, et ühel ja samal ülesandel võib olla mitu õiget vastust ning alati on hea mullist välja mõelda. Ka eksimusi ei tohi karta.

Järgnesid praktilised ülesanded. Kõigepealt arvutati, kui palju raha saab pangakontole inimene, kelle brutopalk on 1000 €. Seejärel tehti arvutus, kui palju läheb 1000 €-ne palk maksma tööandjale. Järgnes lühike ettevõtluskoolitus. Õpilased mõtlesid koos linnapeaga, mis kulutused tuleb kanda juuksuriäril, kus on üks töötaja ning arutleti, mitu klienti peaks kuus teenindama ning kui suure hinnaga seda saaks teha. Koos jõuti järeldusele, et iga hinnaklassi juures võib leiduda tarbijaid. 

Lõpuks lahendati ülesanne nutikusele. Kiiremad lahendajad said kingituseks kruusi. 

Tunnid möödusid väga kiiresti, sest oli põnev, tuli kaasa mõelda ning kasutada matemaatikat. 

Täname külalisõpetaja Kalev Härki!