Uudised 2023/2024

Rahatarkuse tund

20:34 21. märts 2018
Vaatamisi:

9. klasside õpilastele andis rahatarkuse tunni AS SEB Pank Tootearenduse grupi arendusjuht Maire Romanova. Noortele räägiti sellest, et alati on hea koostada eelarve, et oleks aru saada, kust tulevad sissetulekud ja kuhu lähevad väljaminekud. Tutvustati noortele suunatud
küsitluse tulemusi. Noorte sooviks on saada kohe 1600 € palka, tegelikkuses on see summa aga 800 €. 1/3 töökohtadest kaovad iga 10 aasta tagant, sest osa töid võtavad üle robotid.
 

Näiteks Rootsis on tehisintellekt Aida, kes suudab töötajate eest telefonikõnedele vastata ning hetkel on ta võimeline vastama ligi 2000 küsimusele. On olemas kolm pensionisammast, millest esimene on riigilt, teise ja kolmandasse panustad ise. Kõlama jäi mõte, et raha tuleks säästa unistusteks ja hädaolukordadeks. Laenu tasub võtta siis, kui ei suudeta seda rahasummat nelja aasta jooksul koguda. Odavam on võtta laenu pikemaks ajaks ning pakkumisi oleks mõistlik võtta mitmest pangast. Õpilaste arvamus oli, et selliseid tunde võiks olla rohkem, sest nad aitavad rahaasju paremini mõista.