Stuudium ja E-postkast

Google Workspace
Stuudium

Kooli Facebook

Kooli Facebook

Uudised 2022/2023

4. klassid rändasid keskaega
 

11:09 10. mai 2023
Vaatamisi:

Valga Põhikooli 4. klassidel toimus ajarännaku päeva raames huvitav keskajateemaline päev: meisterdati, vaadati filmi, mängiti väljas ja õpiti rohkem keskajast. Õpilaste päev oli täis rõõmu ja uut informatsiooni. Sel päeval tuldi kooli seljas keskaja kostüümid, vaadati filmi, meisterdati kindluseid, tõrvikuid, kroone ja punuti peapaelu.

Meisterdati vahvaid asju

4. klasside õpilased otsustasid oma huvitavat päeva alustada meisterdamisega. Meisterdamise protsessis said lapsed oma käsitöö oskusi arendada: lõigati, liimiti, volditi ja värviti. Koolist said lapsed kaasa võtta valminud kroonid, tõrvikud ja peapaelad. Samuti ehitati võimsad kindlused ja majakesed. Tulemuseks kujunes välja väike keskaegne linn.

Moodsad keskaegsed kostüümid

Juba hommikul oli märgata, kuidas ringi liikusid väikesed keskaja rüütlid, mõõgad käes. Igal lapsel ja ka õpetajal, oli vähemalt üks riideese, mis oli justkui keskajast pärit: vest, peakate, mantel või jalanõud. Üks poiss jäi eriti silma oma ägeda kostüümiga: võimas mõõk käes, saapad, vöö, kott, püksid, suur särk ja pikk keep. Leiti erinevaid võimalusi luua keskaja meeleolu riiete abil ning sellega saadi ka perfektselt hakkama.

Videod ja film keskajast

Päeva raames vaatasid kõik 4. klassid informatiivseid videoid ja filme, mis rääkisid neile keskajast lähemalt. Filmi “Maikrahvi pidustused” vaatamisel said õpilased teada vanalinnapäevade raames toimuvate maikrahviturniiri, keskaegse rituaalipeo ja Maikrahvi kuninga austamise kohta. Film ei olnud pikk ning õpilased olid väga huvitatud selle vaatamisest.

Mõned klassid vaatasid lisaks filmile ka ajaloolase Kristo Siigi keskaja videoid. Saadi teada, kuidas keskajal elu oli, kuidas riides käidi ning natukene valitsemisest. Videod olid huvitavad ja naljakad, tänu meemidele ja naljadele, mida Kristo videos rääkis.

Õpilased ootavad juba järgmist ajarännakut

Koolimajas veedetud aeg oli lõbus ning tegutsemist täis. Laste sõnul meeldis neile selline päev väga ning nad loodavad, et kunagi tuleb sarnane üritus jälle.

 

Autor: Anna Kunavitš (9.d klass)

Fotod: Sofina Gafurova (9.d klass)